Ingredienser

2 bröd

Lantbröd med morötter och frön

Ett matigt Lantbröd. Garnera gärna med pumpa eller solroskärnor.

Så här tillagar du receptet (180 minuter):

1. Skala och finriv moroten. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt matfett och salt. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Tillsätt det rivna samt kärnor. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. 

2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme. 

3. Arbeta ner degen i degskålen och låt jäsa ytterligare 30 minuter. 

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 lika stora delar. Vik försiktigt ihop degen mot mitten, 4-5 gånger så att degen blir spänd och formas till ett runt bröd. Lägg bröden på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. 

5. Värm ugnen till 250°C.

6. Pensla bröden med kallt vatten. Skär några snitt i bröden med en vass kniv.

7. Sänk värmen till 225°C och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.