Svensk pasta – med durumvete från Gottland

Senaste beviset på att Gotland borde stavas Gottland igen

Svensk penne

Det kommer mycket gott från Gotland. Det senaste beviset är att några väldigt passionerade gotländska bönder lyckats odla fram högkvalitativt durumvete som ger en pasta med härligt spänst. Därför vill vi häva regeringsbeslutet som fattades på 1920-talet om att Gotland bara skulle stavas Gotland och inte Gottland. Ett mycket konstigt beslut om du frågar oss. Det vill vi ändra på – läs vår VD Krister Zackaris öppna brev till Sveriges regering. 

Svenskodlad pasta - efter 16 års testodling

Det är med stolthet vi nu lanserar en högkvalitativ svensk pasta gjord på 100% durumvete från Gotland. Det kanske inte låter så revolutionerande, men sanningen är att det är resultatet av 16 års testodling, utveckling och omsorg av flera dedikerade och orädda bönder. 

ProdukterDurumvete är nämligen en kräsen gröda som trivs i kalkrik jord och som vill ha många soltimmar. Gotland är just en av de få platserna i Sverige med rätt odlingsförutsättningar. Vi hoppas att du känner dig inspirerad att skapa fantastiska pastarätter! Det är närodlat när det smakar som bäst. Smaklig måltid!


Smaka på den första skörden från Gotland

För 2016 års skörd har vi använt durumvete av sorten Rosadur – ett modernt durumvete som trivs bra på Gotland och ger en pasta med fin spänst och smak.

Ursprung

Efter skörden så mals durumvetet och landar sedan i vår pastafabrik i Järna. Där skapar våra pastamästare en Penne, Fusilli och Spaghetti som är 100% svensk. Och för oss smakar den pastan lite extra bra. 

 

 

Recept med svenska smaker: