Surdegsbröd - sätt en surdeg!

Prova att sätta din egen surdeg som du sedan kan baka bröd på, det är inte alls så svårt.

Nybakat bröd finns att köpa nästan överallt men ibland vill man baka själv. Då kan matbröd vara perfekt att börja med. En ganska liten arbetsinsats som förgyller köket med en härlig doft och ett mättande bröd. Prova att sätta din egen surdeg som du sedan kan baka bröd på, inte alls så svårt.

Lång historia

Bakning med surdeg har gjorts i tusentals år och anses ha sitt ursprung i Egypten för ca 6000 år sedan. Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier, som finns naturligt i spannmål, får växa i en blandning av mjöl och vatten. Då bildas mjölksyra och ättiksyra som ger syrlig smak på brödet. Surdeg gör även brödet mer hållbart (det möglar inte så lätt) och gör att det blir lätt att skära i skivor.

Sätt en surdeg

När man sätter en surdeg bör man göra det i rumstemperatur eller på en plats där det är ca 26-28°C, t.ex i skåpet över kylskåpet.

Detta för att det ska bli bra balans i surdegen mellan ättiksyra- och mjölksyrabakterier. Står surdegen för varmt så bildas det mer mjölksyra än ättiksyra och står surdegen kallt under en längre tid så tar ättiksyran över. 

Förvarar man surdegen i kylskåpet under en längre tid är det därför bra att ibland ställa ut surdegen i rumstemperatur några timmar för att bibehålla balansen. Om ättiksyran har tagit över känns detta igen genom att surdegen får en frän acetonliknande doft.


Att sätta en surdeg tar lite tid och pyssel men när surdegsstarten väl är klar kan den förvaras i kylskåp under väldigt lång tid, den går även bra att frysa in i portionspåsar. Om man bakar bröd ofta rekommenderas att förvara surdegen i kylskåpet, det man bör tänka på då är att friska sin surdeg 1 gång per vecka. Detta gör man genom att baka eller hälla bort ungefär hälften av surdegen och tillsätta 1 dl mjöl och 1 dl varmt vatten, ca 40°C, blanda om ordentligt och ställ tillbaka i kylskåpet.

Förvarar man sin surdeg i frysen bör man ta fram degen i tid innan man ska baka så den hinner tina ordentligt. Den sista burken surdeg kan man använda till att göra en ny surdeg. Surdeg kan förvaras i frys i ca 1 år.


Tillsätt ca 1,5 dl surdeg/l degvätska i dina brödrecept så får du ett gott och fylligt matbröd.
Att tänka på...

Att tänka på...

Står surdegen för varmt så bildas det mer mjölksyra än ättiksyra och står surdegen kallt under en längre tid så tar ättiksyran över. 

Recept på surdegsbröd:

Vetesurdeg

Vetesurdeg

Recept på vetesurdegsgrund, som används för att baka surdegsbröd. Surdegsgrunden tar några dagar att göra, men ger ett f...

Rågsurdeg

Rågsurdeg

Testa att göra en egen surdegsgrund som kan användas för att baka härliga surdegsbröd. Surdegsgrunden tar några dagar på...

Surdegsbröd

Surdegsbröd

Ett surdegsbröd som passar till alla tillfällen!

Soligt morotsbröd

Soligt morotsbröd

Ett härligt morotsbröd, bakat på rågsurdeg. Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier, som finns naturligt i spannmå...

Knubbiga surdegsbröd

Knubbiga surdegsbröd

Trevliga och mycket goda surdegslimpor med råg och kummin.