Pizza med varmrökt lax och pepparrot

Ingredienser

ca 10 portionspizzor

Pizzadeg

  • 25 gram jäst, ekologisk
  • 6,75 dl vatten
  • 3 msk Arla Smör & Rapsolja eller olivolja
  • En nypa salt
  • 9 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 1 msk flytande honung

Pålägg

  • 1 sats tomatsås (koka gärna med färsk dill)
  • Riddarost, riven
  • Varmrökt lax 
  • Salladslök, strimlad
  • Färsk dill
  • Färsk pepparrot
  • Flingsalt
  • Svartpeppar (från pepparkvarn)

Pepparrotsfärskost

  • Färskost
  • Färsk pepparrot, finriven
  • Salt och peppar

Pizza med varmrökt lax och pepparrot

En pizza med klassiska smaker av varmrökt lax och pepparrot. Det går lika bra att använda skivor av kallrökt lax på pizzan!

Så här tillagar du receptet (45 minuter):

1. Blanda jäst, honung, salt, Smör och rapsolja (eller olivolja) och fingervarmt vatten (37 grader) i en bunke.

2. Blanda i mjölet lite i taget och knåda lätt så att du får en elastisk deg. Spara lite mjöl till utbakning.

3. Jäs pizzadegen under en bakhandduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 300°C.

4. Medan degen jäser förbereder du pålägget. Blanda ihop färskosten med finriven färsk pepparrot och salt och peppar i en separat skål.

5. När degen jäst klart så delar du upp den till 10 små portionspizzor eller till 5 stora pizzor. Pizzadeg du inte använder kan även sparas i frysen i portionsförpackningar och tas ut och tinas i rumstemperatur när du vill använda den.

6.  Baka ut degen till pizzor och bred på tomatsåsen. Lägg på den rivna osten.

7. Klicka ut pepparrotsfärskosten i små klickar. Grädda i 5-10 minuter tills pizzan har fått fin färg och inte längre är degig.

8. Efter gräddningen: Toppa pizzan med varmrökt lax, riven färsk pepparrot, färsk dill, strimlad salladslök, lite flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen.