Pastasallad Caprese med bakade tomater och rostade solrosfrön

Ingredienser

4 portioner

Ugnsbakad tomat

  • 500 g cocktailtomater
  • 1 tsk socker
  • 2 msk olivolja

Basilikavinägrett

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk balsamvinäger
  • ¾ dl olivolja

Pastasallad Caprese med bakade tomater och rostade solrosfrön

Insalata Caprese är den klassiska tomat- och mozzarellasalladen som ofta serveras som en antipasto i Italien. I denna sallad hämtar vi inspiration från Capresen, men ugnsbakar tomaterna för att locka fram deras sötma, och blandar de sedan med pasta och en vitlöksdoftande basilikavinägrett.

Så här tillagar du receptet (60 minuter):

 1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Strö över sockret och ringla över olivoljan. Salta och peppra och baka sedan tomaterna i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills de mjuknat och skrumpnat ihop något.

 2. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka basilikabladen. Blanda samman vitlök, basilika, senap, balsamvinäger och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar.

3. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Häll över på en tallrik.

4. Riv sönder mozzarellan i grova bitar.

5. Koka fiberpastan enligt anvisningen på förpackningen. Blanda samman med dressing, sallad, tomat och mozzarella. 

Smaklig måltid!