Spaghetti och köttfärssås eller bolognese med pancetta och pecorino.

Ingredienser

2 vuxna och 3 barn

  • 340 g Kungsörnen Ekologisk spaghetti
  • 1 gul lök, skalad
  • 2–3 vitlöksklyftor, skalade 
  • 300 g nötfärs
  • 400 g krossade tomater 
  • 4 msk oxfond
  • 2 lagerblad
  • 1 msk flytande honung 
  • 1 ½ tsk kinesisk soja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl rött matlagningsvin 
  • 1 dl vatten
  • ½ tsk timjan eller ½ tsk oregano
  • salt och svartpeppar smör/olja till stekning 
  • 150 g pancetta (bacon går också bra)
  • 4 morötter
  • 250 g cocktailtomater 

Vuxentwist på slutet

  • 1 dl riven pecorino eller annan smakrik ost
  • 1 dl hackad färsk timjan olivolja 

Spaghetti och köttfärssås eller bolognese med pancetta och pecorino

Härligt recept med spaghetti och köttfärsås som kommer att uppskattas av både barn och vuxna. Tillsätt vuxeningredienserna på slutet för att sätta en twist på den klassiska köttfärssåsen!

Så här tillagar du receptet (30 minuter):

1. Börja barnvarianten så här: Riv gul lök och vitlök fint.

2. Värm lite smör eller olja i en stor gryta. Fräs grönsakerna med köttfärsen ordentligt. Tillsätt krossade tomater, fond, lagerblad, honung, soja, tomatpuré, matlagningsvin och vatten. Koka upp. Låt koka under lock på medelvärme 25-30 min.

3. Tillsätt örtkryddorna och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.

4. Koka spaghettin, häll av vattnet och lägg i en klick smör. Tärna pancettan och stek den knaprig i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

5. Skala och riv morötterna. Servera spaghettin med köttfärssåsen, pancettan, rivna morötter och cocktailtomater.

6. Vuxentwist på slutet: Ta undan hälften av den kokta spaghettin och köttfärssåsen från receptet. Värm köttfärs- såsen och lägg i 100 g av den stekta pancettan, 150 g cocktailtomater och ungefär 3 rivna morötter. Blanda i spaghettin och vänd runt.

7. Toppa pastan med pecorino och färsk timjan. Avsluta gärna med några droppar god olivolja och nymalen svartpeppar.