Laxpasta med hemmagjord dillpesto

Ingredienser

4 portioner

Dillpesto:

  • 2 dl dill, grovhackad
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl västerbottenost, riven
  • ½ st vitlöksklyfta, hackad
  • 2 msk GoGreen solroskärnor 
  • salt och svartpeppar

Till servering:

  • några dillkvistar
  • svartpeppar
  • salt

Laxpasta med hemmagjord dillpesto

Härlig, snabblagad pastarätt gjord med nordiska råvaror som lax, dill och västerbottenost, tillsammans med vår egen havrepasta producerad i Järna. För att göra egen dillpesto behöver du matberedare eller mortel. Smaklig måltid!

Så här tillagar du receptet (30 minuter):

1. Koka penne enligt anvisningarna på förpackningen.

2. Under tiden pastan kokar: Hetta upp smör eller olja i en stekpanna på medelvärme och stek laxen tills den är nästan genomstekt. Vänd sedan laxen och stek en minut på andra sidan. Salta och peppra.

3. Gör dillpeston: Rosta solroskärnorna i en torr panna tills de blir lite gyllene i färgen. 

4. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn röra. Mixa inte för länge, då kan peston bli besk. Du kan också använda en mortel. Smaka av med salt och peppar. 

5. Servera den nykokta pastan med laxbitarna, ringla över rikligt med dillpesto och garnera med en dillkvist.