Tarte med anjovis, potatis och purjolök

Ingredienser

1 tarte, ca 4 port eller 6 bufféportioner

Pajdeg

Fyllning

  • 400 g fast potatis
  • 1 purjolök
  • 100 g vällagrad ost, t.ex. prästost eller Svecia
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 liten ask ansjovisfiléer, ca 55 g
  • 4 ägg 

Garnering

  • Dill
  • Salt och peppar
  • Smör till fräsning

Tarte med anjovis, potatis och purjolök

Istället för äggstanning fylls den här pajen med en crème fraîche- och ostblandning samt hela ägg som kläcks direkt i formen. Tillsammans med kokt potatis, ansovis och smörfräst purjolök blir det här en smakrik och mättande paj som passar fint till till exempel påskbuffén. Beroende på vilken form som används behövs olika mycket pajdeg - eventuellt kan det bli lite över, den går i så fall fint att frysa in och använda vid senare tillfälle.

Så här tillagar du receptet (1 timme, 30 min):

1. Blanda ihop mjöl och smör med händerna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en rund eller rektangulär form med löstagbara kanter (ca 30 x 10 cm lång eller 24 cm i diameter). Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen i en halvtimme.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller tills det fått lite färg. 

4. Skala och koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av och kallna. Skär sedan i centimetertjocka skivor.

5. Dela purjolöken längs med, skölj och finstrimla den.

6. Fräs purjolöken i smör i en stekpanna tills den mjuknat och fått lite färg. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.

7. Riv osten och blanda samman med crème fraîche och spadet från ansjovisen i en skål. Smaka av med peppar.

8. Fördela potatisen och purjolöksfräset i botten av pajskalet och lägg på ansjovisfiléerna. Gör lite plats för äggen och kläck dem direkt i pajskalet. Fördela till sist crème fraîcheblandningen över fyllningen.

9. Grädda tarten i mitten av ugnen ca 20-30 min, eller tills äggen stannat och fyllningen fått fin färg.

10. Garnera med dill och servera!