Ingredienser
1 tarte, ca 4 port eller 6 bufféportioner
Pajdeg
Fyllning
Garnering
1. Blanda ihop mjöl och smör med händerna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en rund eller rektangulär form med löstagbara kanter (ca 30 x 10 cm lång eller 24 cm i diameter). Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen i en halvtimme.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller tills det fått lite färg.
4. Skala och koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av och kallna. Skär sedan i centimetertjocka skivor.
5. Dela purjolöken längs med, skölj och finstrimla den.
6. Fräs purjolöken i smör i en stekpanna tills den mjuknat och fått lite färg. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.
7. Riv osten och blanda samman med crème fraîche och spadet från ansjovisen i en skål. Smaka av med peppar.
8. Fördela potatisen och purjolöksfräset i botten av pajskalet och lägg på ansjovisfiléerna. Gör lite plats för äggen och kläck dem direkt i pajskalet. Fördela till sist crème fraîcheblandningen över fyllningen.
9. Grädda tarten i mitten av ugnen ca 20-30 min, eller tills äggen stannat och fyllningen fått fin färg.
10. Garnera med dill och servera!