Ingredienser

8-10 bitar

  • 3 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl grovt rivna morötter, gärna ekologiska
  • 1 dl neutral matolja, t ex rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • smör till formen

Limetopping

  • 200 g naturell färskost
  • 50 g florsocker
  • Saft och rivet skal från en ekologisk lime

Morotskaka med limetopping

En riktigt saftig morotskaka med en läcker topping med smak av syrlig lime.

Så här tillagar du receptet (1 timme, 15 minuter):

1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de grovrivna morötterna och rapsoljan

2. Blanda mjöl,­ bakpulver,­ bikarbonat, kanel, kardemumma och salt i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen.

4. Smörj en form­, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt kakan svalna helt innan du lägger på limetoppingen.

5. Limetopping: Blanda ihop färskost och florsocker till en jämn smet. Blanda därefter i skal och saft från en lime. Blanda ihop väl och stryk ut på den avkylda kakan.