Ingredienser

2 butterkakor (24 bitar)

  • 12,5 g (1/4 pkt) färsk jäst för söta degar
  • 2,5 dl kall mjölk
  • 1 pkt (0,5 g) saffran
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 krm salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 450 g (7,5 dl) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • Pensling: Ägg, pärlsocker

Fyllning:

  • 75 g smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 50-75 g mandelmassa
  •  (ev 1 dl russin eller syltade apelsinskal)

Butterkaka med saffran

Recept på en riktigt saftig butterkaka med saffran. Degen får kalljäsa i kylen, gärna över natten, för en mer utvecklad och tydlig smak. Testa även att göra vanliga bullar med saffranssmak, receptet ger 24 stycken bullar.

Så här tillagar du receptet (1 timme + 10 timmar jäsning):

1. Smula ner jästen i en degskål och häll över mjölken. Klicka i smöret och tillsätt övriga ingredienser, men spar ½ dl mjöl till utbakningen.

2. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska inte vara för fast. En lösare deg ger ett godare bröd. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar.

3. Smörj en rund form, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Kavla ut den ena degbiten på väl mjölat bakbord till en avlång kaka. Bred på smör och strö vaniljsocker över. Riv över mandelmassan och strö ev över russin eller apelsinskal. Gör likadant med den andra degbiten.

4. Rulla ihop de båda deghalvorna till varsin lång rulle. Dela varje rulle i 12-14 bitar. Dela upp bullarna i två formar med snittytan upp. 

5. Täck med plastfolie eller plastpåse. Låt stå i kylen 8-10 timmar. 

6. Värm ugnen till 225°C. Ta formen/plåten ur kylen, ställ den gärna nära ugnen och låt degen bli rumsvarm så att bullarna jäser upp. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.

7. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen 15-25 minuter, tills bullarna fått fin färg. Stjälp försiktigt upp kakan på galler. 

Tips! Testa att baka ut bullarna som en saffranskrans vid steg 4 istället. Kolla in vår bakfilm för att lära dig hur du gör, det är enklare än du tror!

Eller baka vanliga bullar istället för att göra butterkaka av dem. Grädda då bullarna mitt i ugnen 8-15 minuter vid steg 7. Låt svalna under bakduk.