Surdegsbröd

Ingredienser

2 bröd

Dag 1:

Surdegsbröd

Ett surdegsbröd som passar till alla tillfällen!

Så här tillagar du receptet ():

Dag 1: 

Blanda alla ingredienser i en degbunke och arbeta ihop till en deg, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand. Plasta in bunken eller täck med våt handduk och låt stå till nästa morgon.

Dag 2: 

Nu bör degen ha jäst ordentligt. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Forma till runda eller avlånga bröd.

Lägg bröden med skarven nedåt för att jäsa cirka 1 timme övertäckta med handduk. Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden med lite vatten, snitta och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.  Sätt gärna in en kopp med vatten för att få ånga i ugnen. Sänk värmen till 200°C, öppna ugnen och släpp ut ångan. Grädda i ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. 

Läs mer om hur du sätter en surdeg.