Ingredienser

2 bröd

Dag 1:

Dag 2:

  • Surdegsblandningen från dag 1
  • 350 g (ca 6 dl) Kungsörnen Fint Rågmjöl
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 1,5 dl vatten
  • 5 g (ca 1 tsk) jäst
  • 20 g fintkornigt havssalt

Niklas Rågbröd

Ett härligt rågbröd med surdeg, som gärna får mogna ett dygn innan det äts för en ännu saftigare känsla.

Så här tillagar du receptet (2,5 timmar + (24timmar)):

1. Dag 1: Blanda vatten och surdeg i en degskål. Rör i rågmjöl till en fast deg. Låt stå övertäckt i rumstemperatur 12-16 tim.

2. Dag 2: Tillsätt alla ingredienser och arbeta degen i maskin 8-10 minuter.

3. Låt degen vila ca 1 tim.

4. Dela degen i 2 bitar. Forma dem runda och rulla ut så att de blir koner. Ställ dem på bakplåtspappersklädd plåt, degen kommer att falla ner under jästiden. Pensla med lite vatten och strö över rågmjöl.

5. Låt dem jäsa, täckta med plastfilm i rumstemperatur ca 1½ tim. De har jäst klart när de faller ner och spricker.

6. Värm ugnen till 240°C

7. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen, sänk samtidigt värmen till 220°C. Grädda 35-40 min. Låt bröden mogna ett dygn så blir de godare och lättare att skära.