Thonys Fullkornslyx

Ingredienser

2 bröd

Poolish (fördeg):  

Slutdeg:

  • (Fördeg enligt ovan)
  • 10 g jäst 
  • 1 dl kallt vatten  
  • 40 g (2 msk) honung 
  • 50 g smör eller margarin, rumsvarmt 
  • 450 g (7,5 dl) Kungsörnen Vetemjöl special
  • 2 tsk salt (eller 2,5 tsk finkornigt havssalt)  
  • 25 -50 g (0,5 - 1dl) blåbär (frusna) 
  • 0,25- 0,5 dl olja, gärna kallpressad olivolja (till formen)

Thonys fullkornslyx

Ett lyxigt fullkornsbröd med snygg marmorerad snittyta, bakat av Thony från Svenska bagarlandslaget.

Så här tillagar du receptet (3 timmar):

1. Fördeg: Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet och rör om till en smet. Täck degskålen med plast. Låt stå 3 timmar i rumstemperatur.

2. Slutdeg: Smula ner jästen i fördegen. Tillsätt vatten, honung, matfett, mjöl och salt. Arbeta degen på låg hastighet i 5 minuter. Arbeta den sedan kraftigt i 5 minuter tills den blir elastisk, smidig och lite lätt glansig. Tillsätt de frusna blåbären under kraftig bearbetning ca 20 sekunder. Det ger marmoreringseffekt.

3. Smörj en stor ugnsform 25x35 cm (eller stor plastback) med olja. Lägg ner degen och täck formen/backen med plast.

4. Låt degen vila 60 minuter i rumstemperatur.

5. Vik/rulla, med ett lätt tryck, ihop degen långsida mot långsida. Stjälp upp degen på mjölat (fullkornsvete) bakbord. Obs, tryck inte ut de gasblåsor som bildats! Dela degen med ett metallskrapkort till 2 avlånga degstycken. Skruva degstyckena lätt och lägg dem i två smorda långformar á 1,5 l. Låt jäsa ca 60 minuter med plast över.

6. Sätt in en plåt/långpanna på botten av ugnen. Värm ugnen till 250°C.

7.  Ställ in formarna i nedre delen av ugnen och häll samtidig 0,5 dl varmt vatten på bottenplåten. Stäng ugnsluckan så fort som möjligt. Sänk ugnsvärmen till 200 - 225°C.

8. Efter 10 minuters avbakning vädrar du ugnen, genom att öppna ugnsluckan 5 sekunder. Upprepa även efter 20 minuter.

13.  Total avbakningstid ca 30 minuter. Spraya lätt med vatten, blomspruta går bra, på ovansidan/skorpan av de nybakade bröden. Ta ut och låt svalna på galler. Nu har du nybakat bröd!