Brytbröd

Ingredienser

1 brytbröd (= ca 24 st)

Brytbröd

Ett fantastiskt bröd att dela med många. Ett rustikt bröd av fyra sädesslag och kruskakli, kryddat med fänkål.

Så här tillagar du receptet (90 minuter + 1,5 timme):

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.

2. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig.

3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Forma varje del till en rulle lika lång som plåten. Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Skär varje längd i 8 bitar, inte för djupt. Bitarna ska hänga ihop. Låt längderna jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

5. Värm ugnen till 225ºC.

6. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.