Sursött bröd från baksidan av vetemjöl med fullkorn

Ingredienser

2 bröd

Dag 1

Dag 2

Sursött bröd

Receptet fanns med på baksidan av våra gamla paket av Vetemjöl Fullkorn. Tips! För finare skorpa sätt in en extra plåt nederst i ugnen. Häll 1 dl vatten på den nedersta plåten samtidigt som du sätter in bröden. Stäng ugnsluckan snabbt, vädra ugnen efter 5 och 10 minuter.

Så här tillagar du receptet (4,5 timmar + över natten):

Dag 1:

1. Blanda alla ingredienser i en degbunke och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:

1. Tag poolishen från dag 1 och tillsätt jäst, filmjölk, fett, sirap, mjöl, kummin och salt.

2. Bearbeta degen kraftigt i maskin ca 8 minuter eller för hand ca 15 minuter.

3. Flytta över degen till en stor oljad bunke med lock. Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 90 minuter.

4. Vik ihop degen som ett kuvert och låt jäsa ytterligare 90 minuter i rumstemperatur.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma bitarna till önskad brödform.

6. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter.

7. Värm ugnen till 250 °C (varmluft 225 °C), Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 220 °C (varmluft 200 °C). Grädda i ca 30 minuter, eller tills brödet har en innertemperatur på 98 °C.

8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.