Vi har samlat alla de bästa recepten på klassiska semlor tillsammans med nyheter som semmelwrap och semmelkladdkaka. Vilken semla blir din favorit?

Semlan är ett av svenskarnas käraste bakverk. Och inte konstigt är det, en nygräddad bulle med kardemumma, fylld med slät mandelmassa och sval grädde, kan det bli bättre?

Vi har samlat de bästa klassiska och moderna recepten i vår semmel-special, så testa dig fram och se vilken som blir din favorit!

Semlor i modern tappning
Nu för tiden njuter vi av semlor redan i januari, men semmeldagen är en rörlig dag, och infaller alltid på tisdagen innan den kristna fastan. och firas med en semmelfrossa utan dess like. På senare år har semlorna även utvecklats i olika former Ta bara Tössebageriets semmelwrap som serveras i ett behändigt format, In the Kitchens svalkande semmel-milkshake eller Wienercaféets "hemla".

Vad är egentligen en "Hetvägg"?
Men visst är semlorna minst lika goda i klassisk tappning? Vi har ätit semlor i Sverige sedan början av 1900-talet, men visste du att den fluffiga vetebullen med vispgrädde har sitt ursprung i hetväggen redan från 1700-talet? 

Den klassiska hetväggen serverades då i en skål med varm mjölk. Än idag tycker många om att göra hetvägg genom att värma upp mjölk i kastrull, eller i mjölkskummaren till lattemaskinen hemma.

Nordiska semmelvarianter
Våra nordiska grannar i Danmark och Norge firar även semmeldagen men i Danmark under namnet fastelavn och där kallas semlor för fastelavnsboller. I Norge kallas fettisdagen för fastelavn och där avnjuts fastelavnsboller. Danska fastelavnsboller har ofta chokladglasyr och fyllning av vaniljkräm eller sylt, inte sällan är de också dekorerade med strössel eller godisbitar. Norska fastelavnsboller är ofta fyllda av en vacker rosa fyllning av vispgrädde och hallon. 

Alla våra semmelrecept