Baka rågbröd med En Vänligare Råg

I takt med att hemmabakningen ökar i popularitet dyker det upp nya trender, baktekniker och spännande ingredienser. Idag hittar du rågbröd i alla olika former och smaker, och den har dessutom en längre klimatpåverkan än tidigare, i och med våra nya odlingsmetoder.

EN VÄNLIGARE RÅG
Fördelar med Ett Vänligare RågDet är skillnad på råg och råg, och på mjöl och mjöl. Skillnaden börjar på åkern. Vilket frö som sås, hur marken brukas och hur rågen skördas. Allt det här har stor betydelse, inte bara för grödans kvalitet, utan också för odlingens påverkan på klimat och natur. Och allt det här vet vi, för vi ägs av svenska bönder.

Vårt rågVi vet också att även små bidrag kan ge stor effekt när vi tillsammans drar åt samma håll. Och vi har bestämt oss. Genom att ställa om våra odlingsmetoder vill vi göra skillnad på riktigt. Till exempel odlar våra lantbrukare den här rågen med ett mineralgödsel som tillverkats enligt en metod med lägre klimatpåverkan. Och lämnar osådda ytor för lärkan att kunna landa och finna föda. Kungsörnens rågmjöl från Lantmännen är därför nu mer hållbart odlat och har ca 15% lägre klimatpåverkan jämfört med tidigare odlingsmetoder. Du kan läsa mer om våra odlingsmetoder i mer detalj här.

RÅG – STJÄRNKOCKARNAS FAVORIT
Men det är inte bara vi på Kungsörnen som fått smak för råg. Stjärnkrögaren Mathias Dahlgren och kompanjonen Martin Berg har satt rågen i centrum i sitt rågbrödsbageri Green Rabbit i centrala Stockholm. Där kan du köpa allt från mörka rågbröd med den typiska beskan, till söta rågcoockies med choklad.

BAKA SJÄLV
Vi tycker att råget, med dess djupa och goda smak förtjänar att lyftas. Ta en titt på ett urval av våra recept på rågbröd här nedanför. Kanske vill du prova på att göra ditt hemmagjorda surdegsbröd, genom att starta en egen surdegsgrund att använda istället för jäst? Allt du behöver är rågmjöl och vatten, och en del tid.

Stressfritt bröd

Rågbröd får en ännu mer utvecklad smak om du låter det vila en dag eller två efter att de gräddats färdigt. 

Så njut av brödet varje dag och märk hur det bara blir godare och godare!

Älskade råg!

Älskade råg!

Råg har odlats i Sverige i två tusen år och var på medeltiden det dominerande sädeslaget tillsammans med korn. Sedan 1800-talet har rågen fått stå tillbaka för sin kusin vetet, men är nu äntligen på väg tillbaka. 

Rågen innehåller mycket kostfiber som gör dig mätt fortare. Det finns en rad bevis på att fullkorn motverkar risken för hjärtsjukdomar, så välj några av våra rågmjöler baserade på fullkorn för att få alla hälsofördelar!

Fler recept med mörkt bröd: Till recept med mörkt bröd >>