Ingredienser

  • 400 g Kungsörnen Kejsarvåfflor
  • Vatten och matfett enligt förpackningen
  • ½ dl pinjenötter
  • 16 cocktailtomater
  • 2 msk finstrimlad sallads- eller purjolök
  • 2 msk hackad basilika
  • 2 msk olivolja
  • ½ msk balsamvinäger
  • Salt, svartpeppar

Våffelbruschetta

Bruschetta kommer från Italien och är egentligen en tilltuggsrätt bestående av vitlöksbröd tillsammans med olivolja och salt. Ofta tillsätts även hackade tomater och kryddor ovanpå. Här har vi gjort en smakrik variant på våfflor istället för bröd.

Så här tillagar du receptet (30 minuter):

1. Rosta nötterna i en torr het stekpanna under omrörning tills de fått fin färg. Skär tomaterna i bitar, blanda med lök och basilika.

2. Rör ihop olja, vinäger, salt och peppar och häll över tomatblandningen, rör om. Smält smöret och låt det svalna.

3. Häll mixen i en stor skål. Tillsätt vatten och vispa till en jämn smet. (Vill du istället göra hemmagjorda våfflor? Recept på våffelsmet hittar du här.) Blanda även i matfettet. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla med lite smält matfett vid första laggen, särskilt väl om järnet är nytt.

4. Lägg på ¾-1 dl smet till varje lagg, mer eller mindre beroende på våffeljärnets storlek. Grädda våfflorna i hett våffeljärn tills de fått fin färg.

5. Lägg de nygräddade våfflorna på galler och dela i hjärtan. Fördela tomatblandningen (utan spad) på våfflorna och garnera med pinjenötter.