Ingredienser

1 paj

Pajdeg

Kolafyllning

  • 1 ½ dl grädde
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • ½ tsk salt
  • 200 g smör

Topping

  • 100 g röda vinbär
  • ca 1 msk florsocker
  • 2 dl grädde 

Salt kolapaj med röda vinbär

Gillar du salt kola så kommer du att ÄLSKA den här pajen. Servera med röda vinbär som väger upp kolasmaken med en god syra och en klick grädde bara för att det är så gott!

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Smält smöret. Blanda sedan ihop smör, socker, vetemjöl och grahamsmjöl till en smidig deg.

2. Tryck ut degen i en avlång form eller en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga lätt med gaffel och ställ i frysen ca 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 200°.

4. Grädda pajskalet ca 10-15 minuter. Låt svalna.

5. Koka grädde, socker och sirap i en kastrull till 120°, ca 20-30 minuter. Gör ett kulprov genom att droppa lite kola i en kopp med kallt vatten. Om kolan går att forma till en kula är kolasmeten färdig. Dra av från värmen och tillsätt smöret, lite i taget, tills allt smör har absorberats av kolasmeten.

6. Häll kolan i det färdiggräddade pajskalet. Ställ in i kylen och låt svalna.

7. Garnera med röda vinbär och florsocker, servera med grädde.