Ingredienser
12 kakor
Blötlägg 15 min:
Slutdeg:
Till formen:
Beströing:
1. Tillsätt rågmjöl och kallt vatten i en skål och rör om till en smet. Täck med plast. Låt stå 15 minuter.
2. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt blötläggningen/smeten, mjölet, linfrö, brödsirap och salt till degskålen. Arbeta degen i maskin på låg hastighet 10 minuter. Arbeta degen kraftigt 5 minuter till en elastisk, smidig och lätt glansig deg. Arbeta nu degen på så låg hastighet som möjligt. Tillsätt ytterligare vatten under 1 minut. Arbeta degen sedan kraftigt i 3 minut.
3. Smörj en stor ugnsform (eller stor plastback) med olja. Lägg ner degen och täck formen/backen med plast.
4. Låt degen vila 60 minuter i rumstemperatur.
5. Vik sedan ihop degen som ett kuvert, vänd på degen och se till att botten på formen fortfarande är smord.
6. Låt vila i formen/backen ytterligare 1 timme.
7. Värm ugnen till 275°C.
8. Sätt i en plåt/långpanna i botten av ugnen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord i en blandning av solroskärnor/rågmjöl. Strö blandningen även på ovansidan av degen. Obs, tryck inte ut de gasblåsor som bildats!
9. Dra försiktigt ut degen till en rektangulär form ca 35x25 cm. Dela degen till 3 avlånga bitar med ett metallskrapkort. Dela varje bit i 4 jämnstora degstycken. Lägg försiktigt upp dem på två bakplåtar med bakplåtspapper.
10. Baka av en plåt i taget. Sätt in brödet mitt i ugnen. Häll samtidigt 0,5 dl varmt vatten på bottenplåten och stäng ugnsluckan så fort som möjligt.
11. Sänk nu ugnsvärmen till 225°C.
12. Efter 10 minuter vädrar du ugnen genom att öppna ugnsluckan 5 sekunder.
13. Total avbakningstid ca 20 minuter.
14. Om du vill baka båda plåtarna samtidigt använd varmluft 225°C ca 20 minuter.