Ingredienser

12 kakor

Blötlägg 15 min:  

  • 180 g (3 dl) Kungsörnen Evolo Fullkornsmjöl Råg 
  • 3 dl kallt vatten 

Slutdeg:

  • 2,5 dl kallt vatten  
  • 10 g jäst 
  • 630 g (10,5 dl) Kungsörnen Vinjett Vetemjöl  
  • 25 g (2 msk) linfrö 
  • 25 g (1,5 msk) brödsirap 
  • 2,5 tsk salt 
  • 0,75 - 1 dl kallt vatten (senare steg) 

Till formen:

  • 0,25 – 0,5 dl olja, gärna kallpressad olivolja 

Beströing: 

 

 

Softråg

Det tar sin tid men resultatet blir ett fantastiskt bröd.

Så här tillagar du receptet (3 timmar):

1. Tillsätt rågmjöl och kallt vatten i en skål och rör om till en smet. Täck med plast. Låt stå 15 minuter.

2. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt blötläggningen/smeten, mjölet, linfrö, brödsirap och salt till degskålen. Arbeta degen i maskin på låg hastighet 10 minuter. Arbeta degen kraftigt 5 minuter till en elastisk, smidig och lätt glansig deg. Arbeta nu degen på så låg hastighet som möjligt. Tillsätt ytterligare vatten under 1 minut. Arbeta degen sedan kraftigt i 3 minut.

3. Smörj en stor ugnsform (eller stor plastback) med olja. Lägg ner degen och täck formen/backen med plast.

4. Låt degen vila 60 minuter i rumstemperatur.

5. Vik sedan ihop degen som ett kuvert, vänd på degen och se till att botten på formen fortfarande är smord.

6. Låt vila i formen/backen ytterligare 1 timme.

7. Värm ugnen till 275°C.

8. Sätt i en plåt/långpanna i botten av ugnen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord i en blandning av solroskärnor/rågmjöl. Strö blandningen även på ovansidan av degen. Obs, tryck inte ut de gasblåsor som bildats!

9. Dra försiktigt ut degen till en rektangulär form ca 35x25 cm. Dela degen till 3 avlånga bitar med ett metallskrapkort. Dela varje bit i 4 jämnstora degstycken. Lägg försiktigt upp dem på två bakplåtar med bakplåtspapper.

10. Baka av en plåt i taget. Sätt in brödet mitt i ugnen. Häll samtidigt 0,5 dl varmt vatten på bottenplåten och stäng ugnsluckan så fort som möjligt.

11. Sänk nu ugnsvärmen till 225°C.

12. Efter 10 minuter vädrar du ugnen genom att öppna ugnsluckan 5 sekunder.

13. Total avbakningstid ca 20 minuter.

14. Om du vill baka båda plåtarna samtidigt använd varmluft 225°C ca 20 minuter.