Ingredienser

20 scones

Citron- och blåbärsscones

Saftiga scones med citron och torkade blåbär passar lika bra till helgfrukost som till kvällsfikat. Filmjölken går att ersättas med vanlig mjölk och blåbären kan bytas ut mot andra torkade bär eller frukter. Ett tips på gott pålägg är färskost och lite lemon curd, citron i kvadrat!

Så här tillagar du receptet (45 minuter):

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skölj citronerna noga och finriv det yttersta skalet. Skär smöret i tärningar.

3. Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver, socker, salt, citronskal, blåbär och smör i en skål till en smulig smet. Tillsätt filmjölken och blanda snabbt ihop till en deg.

4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 20 delar. Forma till fina bullar och lägg på bakplåtar täckta med bakplåtspapper. Tryck till bullarna så att de blir puckformade. Försök se till så att blåbären är täckta av deg, annars bränns de lätt vid gräddningen.

5. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, eller tills sconesen fått fin färg och är genomgräddade.

6. Låt svalna något och servera sedan tillsammans med favoritpåläggen!