Ingredienser

2 kakor

Fyllning

  • 75 g kallt smör
  • 4 msk strösocker

Saffransgalette

Saffransgaletten passar bra som tilltugg till glögg. Detta recept är "snabbvarianten", gjord med vår lussemix som bas, för dig som har lite ont om tid. Men du, den är lika god för det. Mixen innehåller saffran, om annan mix används som bas rekommenderar vi att tillsätta ett paket saffran.

Så här tillagar du receptet (10 minuter):

1. Mät upp det varma vattnet i en degskål. Strö över torrjästen och låt stå i 5 minuter. Blanda i ägg.

2. Tillsätt mixen och smöret. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.

3. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 25 cm i diameter.

4. Lägg kakorna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Rulla upp en centimeterhög kant runt om och låt jäsa 20–30 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250°C. Skär det kalla smöret i små kuber och fördela över kakorna.

5. Strö över socker. Grädda mitt i ugnen, 7–10 minuter. Låt svalna på galler.