Ingredienser
4 portioner
Till servering
En mustig spaghetti med köttfärssås med mycket smak av vitlök och örter samt morötter som bidrar med fin sötma. Lite grädde eller crème fraiche rundar till smaken men kan givetvis uteslutas. För en vegetarisk bolognese kan köttfärsen ersättas med en vegetarisk variant.
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Repa bladen från timjan eller oregano.
2. Hetta upp en stor stekpanna med smör och/eller olja. Fräs köttfärsen tills den fått fin färg. Salta och peppra. För över färsen på ett fat.
3. Tillsätt lite mer smör och/eller olja i pannan och fräs därefter lök, vitlök och morötter tills allt mjuknat och fått lite färg. Tillsätt tomatpuré och timjan/oregano (spara lite till garnering) och fräs vidare tills tomatpurén rostats något. Salta och peppra.
4. Tillsätt köttfärsen i pannan, slå på matlagningsvinet och låt det koka in.
5. Tillsätt sedan krossade tomater, lagerblad och fond eller buljong. Låt sedan köttfärssåsen puttra på medelvärme ca 20-30 min, gärna längre. Tillsätt ev. grädde eller crème fraiche och låt puttra ihop ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
6. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
7. Servera köttfärssåsen tillsammans med nykokt pasta och riktigt med riven ost. Garnerna eventuellt med lite färsk timjan eller oregano.