Ingredienser

4 portioner

Ärtpesto med mynta:

  • 2 dl gröna små ärtor
  • 75 g parmesanost
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka basilika
  • 75 g pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st finhackad vitlöksklyfta

 

 

 

Pasta med ärtpesto och varmrökt lax

En härligt grön pesto gjord på örter och ärtor med söt, mild smak passar fint till den rökta laxen. Den som vill ha mer drag strör över lite torkade chiliflakes. Peston är också god att lägga på fiskfiléer t ex av torsk eller kolja som bakas i ugn, 200 grader i ca 15 min.

Så här tillagar du receptet (20 minuter):

1. Sätt på pastavattnet. Börja sedan med peston. Koka ärtorna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem kallt. Riv osten fint. Mixa ¾ delar av osten och hälften av myntabladen med övriga ingredienser till en slät pesto. Smaka av med salt.

2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastavattnet men spar 1 dl. Blanda den varma pastan med peston. Späd med lite pastavatten eller mjölk och värm upp igen.

3. Lägg pastan på tallrikar och fördela laxen bruten i mindre bitar över.

4. Garnera med citronklyftor och myntabladen. Toppa med resten av osten. Strö ev. över lite chiliflakes.