Ingredienser

4 portioner

Sås

  • 10-15 finhackade skogschampinjoner  (Spara 1-2 svampar till dekoration)
  • 1 banan schalottenlök, finhackad
  • 25 g smör, brynt
  • 1 dl vitt vin
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 2-3 tsk grönsaksfond
  • 1 msk finhackad timjan
  • Salt, efter smak

Tillbehör

  • 1 knippe smörstekt grön sparris, (Råstek i en rejäl klick smör i ca 2 min – salta)
  • Hyvlad svart tryffel
  • ¼ dl rostade pinjenötter, rostade i en torr panna tills gyllene.
  • 30 g ruccola
  • 20 g riven parmesan
  • (Färsk basilika, att dekorera med)

Krämig svamppasta med sparris och svart tryffel

En underbart pasta inspirerad av gotländska smaker – grön sparris, svart tryffel och såklart vår pasta med svenskodlat durumvete! Foto: Catarina König

Så här tillagar du receptet (15 minuter):

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet i saltat vatten. (Så salt som en kallsup i havet skall vattnet vara) Ps. Pastan skall kokas Al dente, alltså med en liten liten kärna inuti!
  2. Hacka skogschampinjonerna och schalottenlöken fint och låt bryna lite lätt i en klick smör tills löken blir glansig och svampen mjuk.
  3. Bryn 25 g smör separat i en kastrull eller i en sauteuse. Det skall bara bli precis gyllene till färgen. Häll sedan ner lök & svamphacket och vitt vin. Låt stormkoka ca 1 min så att alkoholen i vinet får dunsta lite.
  4. Häll sedan i grädde, kycklingfond samt finhackad färsk timjan. Låt koka-reducera till en lagom krämig sås.
  5. Smaka av och smaka upp med nymalen svartpeppar och ev mer salt.
  6. Råstek den gröna sparrisen som hastigast i en rejäl klick smör, strö över flingsalt
  7. Häll av pastan.
  8. Lägg upp pastan på serveringstallrikar. Skeda på sås och toppa med den smörstekta sparrisen, tunt skivade skogschampinjoner, ruccola, rostade pinjenötter, riven parmesan samt svart tryffel (Gotländsk)

Fusion på en tallrik mellan Gotländsk durumpasta, grön sparris & Öjn’s guld – Svart tryffel med italienska inslag av parmesan & pinjenötter!