Ingredienser

4 portioner

  • 2 msk rapsolja + extra till servering
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 400 ml havrefraîche eller vanlig créme fraîche
  • 1 citron, saften + zest från halva
  • 0,25 g saffran
  • ½ tsk chiliflakes
  • 2 tsk vit balsamvinäger
  • 1-2 tsk agavesirap eller honung
  • Salt & svartpeppar
  •  
  • Ett knippe sparris
  • 200 g halloumi
  • 0,8 dl mandelspån
  • En handful färsk timjan
  •  
  • 350 g Kungsörnen Svensk Spaghetti
  • Ca 2 liter vatten
  • Generöst med salt

Krämig saffrans- & citronpasta med sparris, halloumi & mandelspån

Cashew Kitchens fantastiskt smakrika pasta med både saffran och citronsmak, tillsammans med Gotlands gröna sparris och en härlig sälta från halloumi. Foto: Agnes Gällhagen, Cashew Kitchen

Så här tillagar du receptet (20 minuter):

1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Salta vattnet rikligt.

2. Under tiden, finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök och vitlök på medellåg värme tills genomskinligt och väldoftande. Smula ner grönsaksbuljongtärningen och stek i ytterligare någon minut. Ha sedan i havrefraîchen, citronsaft + zest, saffran, vit balsamvinäger, agavesirap och chiliflakes. Låt puttra under omrörning några minuter. Smaka av med salt & peppar.

3. Koka spaghettin enl. paketets anvisningar. Under tiden, hacka sparris och halloumi. Stek sparrisen i lite olja tills den fått färg, ca 3-4 minuter. För över till en tallrik och stek sedan halloumibitarna tills gyllene. Rosta även mandelspånen lätt i en torr stekpanna tills de fått lite färg.

4. När spaghettin är klar, häll bort vattnet och blanda spaghettin med saffrans- & citronsåsen. Fördela i djupa skålar och toppa med halloumi, sparris, rostade mandelspån, färsk timjan och rikligt med svartpeppar. Ät genast. Smaklig spis!