Ingredienser

Ca 10 portioner

Kaka

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl valnötter
  • 3 dl morötter, grovt rivna
  • 2 citroner
  • 1 dl blonda russin (kan uteslutas)
  • 1 dl neutral olja

Glasyr

  • 1 citron
  • ½ dl florsocker
  • 200 g färskost
  • 50 g rumsvarmt smör

Morotskaka med citrussmakande färskoststäcke

Vår klassiska morotskaka med mjuk och fluffigt innandöme som bryts av med grovrivna morötter och hackade valnötter. En given favorit!

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.

4. Hacka valnötterna grovt och riv morötterna på grövsta sidan av rivjärnet. Skölj citronerna noga och finriv det yttersta skalet. Rör ner morötterna, valnötterna, citronskalet och oljan i smeten. Rör därefter ner mjölblandningen.

5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.

6. Grädda kakan i 45-50 minuter. Låt svalna.

7. Skölj citronen till glasyren och finriv det yttersta skalet. Vispa citronskal, florsocker, färskost och smör. Bred glasyren över den svala kakan. Garnera!