Ingredienser

60 kakor

Deg:

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 ägg
  • 6,5 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 2 dl fast lingonsylt 

Glasyr:

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vatten 

Lingon- och kardemummasnittar

Dessa kakor är enkla att göra och går dessutom att variera vad gäller smaksättning, prova till exempel kanel eller rivet citronskal i degen och hallon- eller svarta vinbärssylt som fyllning.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt ägg, vetemjöl, bakpulver och salt och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

3. Dela degen i fyra delar och forma till rullar. Lägg rullarna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Platta till rullarna och går en skåra i mitten med pekfingret. Fyll längderna med sylt.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna. 

5. Blanda ihop florsocker och vatten till en glasyr och ringla över kakorna. Skär i sneda snittar.