Ingredienser

Cirka 50 lussebullar

Underbara Claras extra saftiga lussebullar

Lussekatter är underbara, men det är inte helt lätt att få dem sådär härligt saftiga. Saffran har en tendens att torka ut bullarna, så att använda lite rågsikt i degen är mitt bästa knep för att göra lussebullarna ännu mjukare, saftigare och godare.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Mortla saffran med en tesked strösocker.

2. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.

3. Häll mjölken i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)

4. Smula jästen i en bunke och häll i degvätskan. Rör tills klumparna löst upp sig

5. Blanda i socker, ägg och salt.

6. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakningen.

7. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös.

8. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

9. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.

10. Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.

11. Pensla med ägg och grädda i 200 grader i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.