Ingredienser

Ca 30 saffransbullar

Saffransbullar:

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 g saffran, 2 paket
  • 2 dl vit sirap eller 2 dl strösocker
  • 900 g (15 dl) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • russin till garnering
  • 1 ägg till pensling

Fyllning:

  • 200 g rumstempererat smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1 msk vaniljsocker

Glasyr:

  • 50 g smör
  • 2 msk mjölk
  • 4 dl florsocker

Saffransbullar med glasyr

Saffransbullar i sig är fantastiskt gott. Här hittar du dem fyllda med vaniljkräm gjord på mandelmassa och en ljuvlig glasyr. Det är nästan FÖR gott, om du frågar oss!

Så här tillagar du receptet (2 timmar, 10 min):

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 °C). Smula ner jästen i en degbunke tillsammans med salt, rör tillsjästen löst sig. Häll över degvätskan.Tillsätt övriga ingredienser, men spara 1 dl mjöl till utbakningen.

2. Arbeta degen tills den är smidig, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös – en lös deg ger godare och saftigare lussebullar. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

4. Fyllning: Vispa ihop smöret med mandelmassan till en jämn kräm. Rör i vaniljsockret.

5. Bred på en fjärdedel av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i cirka 3 centimeter tjocka bitar och lägg dem i en smord långpanna. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.

6. Sätt under tiden ugnen på 175 °C. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda cirka 25 minuter. Låt svalna något. 

7. Smält smöret. Rör i mjölken. Vispa i florsockret. Ringla glasyren över bullarna. Servera bullarna när glasyren stelnat.