Ingredienser
1 kaka
Grundrecept på mjuk pepparkaka med filmjölk för saftig konsistens. Variera med olika smaksättningar som lingon, nötter eller glasyr ovanpå. Vill du ha pepparkaksmuffins går det bra att hälla i muffinsformar. Grädda då i 15-20 minuter. Toppa gärna med florsocker.
1. Värm ugnen till 175ºC. Smöra och bröa en form (ca 1½ liter). (Bröa betyder att du häller ströbröd i den smorda formen och sedan skakar ur de smulor som inte fastnar i smöret.)
2. Smält matfettet och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör, filmjölk och pepparkakskryddor. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen.
3. Grädda i nedre delen av ugnen, 40 - 45 minuter. Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den.