Ingredienser

25-30 krämbullar

Fördeg:

Deg:

Fyllning:

  • vaniljcreme
  • 0,5 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 4 äggulor
  • 0,3 dl maizena
  • 30 gr smör
  • 1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten

 Pensling:

  • 1 ägg
  • aprikosmarmelad
  • strösocker

Krämbullar med saffran och apelsin

Recept på krämbullar med en julig touch av saffran och apelsin som tar dem till nya höjder. Julens version av solbullar!

Så här tillagar du receptet (2 tim & 30 min):

1. Värm mjölken fingervarm och lös jästen däri. Tillsätt övriga ingredienserna till fördegen och blanda i ca 5-6 minuter. Täck över med plastfilm så torkar inte ytan. Låt stå i ca 20 minuter

2. Under tiden gör vaniljcreme: Koka upp grädde, mjölk, socker, vanilj.

3. Vispa ihop äggulor och maizena. Häll lite av den varma vätskan i äggblandingen, rör runt och häll tillbaka allt i kastrullen och koka försiktigt upp till den första bubblan.

4. Tag genast av kastrullen och sila ner i en bunke, rör i gelatinblad och smör.

5. Tillsätt resten av ingredienserna till degen, arbeta i 7 minuter i maskin till en smidig deg.

6. Tag upp på bakbordet och låt den vila i ca 30 minuter. Rulla upp släta bullar ca 25-30 st och låt jäsa till dubbel storlek.

7. Fyll vaniljcreme i en spritspåse med en smal tyll.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

9. Stick ner tyllen i bullen och fyll med vaniljcreme.

10. Baka av på 180 grader i ca 12 minuter.

11. Smält aprikosmarmelad i microvågsugn, pensla bullarna och vänd dem i socker.