Ingredienser

25 kakor

Kristyr:

  • 1 äggvita
  • 2-3 dl (knappt 200 g) florsocker 
  • 0,5 tsk ättiksprit
  • Ev. några droppar vatten
  • Ev. några droppar karamellfärg

Toppingförslag:

  • Strössel
  • Ätbart glitter
  • Silverkulor
  • Små godisbitar

Mini-pepparkakshus med mall

Små underbara pepparkakshus på pinne! Släpp loss fantasin och kreativiteten och dekorera dem precis som du vill. De bakas av en vanlig pepparkaksdeg, som ska göras dagen före för bästa resultat. Varför inte dekorera med kristyr i olika färger, nötter eller minigodisbitar? 

Så här tillagar du receptet ( 1 dygn + 3 timmar ):

1. Förbered pepparkaksdegen. Den blir bäst om den får stå ett dygn efter att du knådat ihop den. Har du bråttom? Köp färdig pepparkaksdeg!

2. Ladda ner mall för pepparkakshuset (PDF) och skriv ut på styvt papper.

3. Klipp/skär ut mallar av styvt papper till huskropparna:

  • 2 gavlar
  • 2 långsidor
  • 2 takdelar

4. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Skär ut husdelarna. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen 3-5 minuter i 225°C (varmluft 200°C). Låt kallna på plåten.
Tips: Om husdelarna ändrat form kan du skära till dem medan de är varma, eller använda ett fint rivjärn för att slipa till dem när de har svalnat.

6. Kristyr: Mät upp äggvitan i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.

7. Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa i minst 5 minuter tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Vill du ha lösare kristyr kan du späda med några droppar vatten.

8. Blanda i några droppar karamellfärg om du vill ha färgad kristyr.

9. Foga samman husdelarna med kristyr. Fäst varje hus på en pinne, med kristyr eller överbliven pepparkaksdeg. Garnera och pynta husen.

Dekoration: Strössel, små godisbitar, färgglad kristyr, ätbart glitter.