Ingredienser

4 kakor

  • 700 g (ca 1,3 l) Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl
  • 25 g (½ pkt) jäst, gärna för söta degar
  • 6 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 2 tsk salt
  • 1 msk malda brödkryddor
  • 2 msk mörk (bröd) sirap
  • 4 dl (ca 75 g) Kungsörnen Kruskakli
  • Pensling: 1 msk sirap, 1 dl vatten

Grova rågkakor

Baka dessa goda och saftiga rågkakor och bjud dina vänner.

Så här tillagar du receptet (110 minuter):

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om tills jästen har löst sig.Klicka i matfettet. Tillsätt övriga ingredienser men spar ½ dl av mjölet till utbakningen.Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

2. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.

3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma till bullar.Platta eller kavla ut dem till stora kakor, ca 18 cm i diameter och lägg på smorda eller bakplåtspappers- klädda plåtar. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa under bakduk, 40-50 minuter.

4. Värm ugnen till 225ºC.

5. Grädda mitt i ugnen, 10-15 minuter. Pensla kakorna med sirapsvatten och låt dem svalna på galler under bakduk.