Glutenfri surdegsgrund

Glutenfri surdegsgrund

Surdeg funkar att göra på glutenfria mjöler, principen är densamma och du vill få igång en surdegsgrund som bubblar mycket och luktar syrligt och friskt. Honung, russin eller äpple tillsätts för att sätta igång jäsningsprocessen men sockret äts sedan upp av de bakterier som bildas, mjölksyrebakterier bland annat. Processen brukar ta 4-5 dagar innan du kan baka på din surdegsgrund men när du väl har en som funkar så kan du spara den i kylskåpet och "mata den" med den mängd vatten och mjöl du behöver dagen innan du ska baka på den.

Så här tillagar du receptet (4 dagar):

Dag 1: Blanda mjöl, vatten och någon utav honung, äpple eller russin till din surdegsgrund och låt stå i rumstemperatur i en ren glasburk eller liknande med lock. Locket ska sitta på men den får gärna få lite luft.

Dag 2: Rör runt i surdegen för att få igång processen, låt sedan vila igen.

Dag 3: Tillsätt 1 dl mjöl och 1 dl vatten till surdegen och rör runt, låt fortfarande stå i rumstemperatur. Om surdegen inte luktar friskt och har börjat bubbla dag 4 så upprepa steget ifrån dag 3.

Dag 4: När det är dags att börja baka på surdegen så ta några matskedar ifrån surdegen och tillsätt mjölet och vattnet som behövs för att komma upp i den mängden som behövs.

Du kan baka mycket med en surdegsgrund, testa gärna vårt glutenfria surdegsbröd.