Ingredienser

1 långpanna, ca 40 bullar

Vaniljkräm

 

 

Vetedeg

 

  • 2 msk kardemummakärnor
  • 50 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 2 ⅓ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 200 g rumsvarmt smör, skuret i bitar
  • ca 18 dl Kungsörnen Vetemjöl Special

 

Fyllning

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl blåbärssylt
  • 1 ägg + 1 msk vatten

Glasyr

  • 2 msk blåbär
  • 2 dl florsocker 

Blåbärsbullar i långpanna

Gillar du kanelbullar så måste du testa dessa blåbärsbullar i långpanna. Tänk dig butterkaka, men med smak av blåbär. Härligt!

Så här tillagar du receptet (40 minuter + 2 timmar jäsning):

1. Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölken tillsammans med frön och stång i en kastrull. Dra av från värmen.

2. Vispa socker och äggulor pösigt. Häll över hälften av mjölkbladningen i skålen. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Tillsätt maizena och värm försiktigt under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Häll över i en kall bunke. Låt svalna.

3. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kardemummakärnor, mjölk, socker, salt, smör och nästan allt vetemjöl. Arbeta i maskin på lägsta hastighet i ca 7 minuter eller tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för lös.

4. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut till en rektangel, ca 35x45 cm. Bred på smör och sylt. Rulla ihop från långsidan och skär i 2 cm tjocka skivor.

5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Fördela ut bullarna med ett litet mellanrum mellan alla bullar. Låt jäsa 2 timmar under en kökshandduk.

6. Sätt ugnen på 200°.

7. Häll vaniljkrämen i en spritspåse. Tryck ner spritsen i mitten på varje bulle och spritsa en rejäl klick. Spritsa även lite mellan bullarna.

8. Vispa upp ägget med vatten och pensla bullarna. Låt grädda 20 minuter i nedre delen av ugnen.

9. Värm blåbären tills de vätskar sig. Blanda med  florsocker. Rippla över den avsvalnade kakan.