Ingredienser

24 kakor

  • 700 g (ca 13 dl) Kungsörnen Grovt Rågmjöl
  • 25 g (½ pkt) jäst
  • 5 dl vatten, 37˚C
  • 1½ tsk salt
  • 2-3 msk hel fänkål
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande

Rågknäcke

Knaprigt knäckebröd med råg och fänkålsfrön.

Så här tillagar du receptet (50 minuter):

1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 2 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt några minuter. Ta mer mjöl om det behövs, men degen bör inte vara för fast.

2. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.

3. Värm ugnen till 250˚C.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 24 bitar och rulla dem till runda bullar. Låt dem ligga under bakduk under väntetiden så att de inte torkar på ytan.

5. Kavla ut bullarna till riktigt tunna kakor på väl mjölat bakbord, först med vanlig kavel sen med kruskavel. Vänd kakorna med stekspade. Istället för kruskavel kan man nagga kakorna tätt med nagg eller gaffel.

6. Lyft dem försiktigt till osmorda plåtar och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, tills de fått fin färg utan att bli brända.

7. Grädda 2 brödkakor åt gången medan du kavlar ut 2 nya. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk. Förvara dem torrt.