Ingredienser

1 kaka

  • 1 springform (22–24 cm i diameter)
  • 2 ägg
  • 180 g strösocker
  • 75 g smör
  • 50 g vispgrädde
  • 55 g maizena majs­stärkelse
  • 50 g majsmjöl
  • 40 g mandelmjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 msk vaniljsocker
  • smör och Kungsörnen Mandelmjöl till formen

Topping:

  • 100 g smör
  • 100 g farinsocker
  • 35 g mjölk
  • 1 krm salt
  • 100 g flagad mandel

Toscakaka (glutenfri)

Toscakaka har en härlig smak av kola som vi fullkomligen älskar! Detta är ett glutenfritt bakrecept från Jessica Frej och Maria Blohms bakbok "Nytt Fikabröd". Fotograf: Christina Sundien.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Smält smöret tillsammans med vispgrädden.

4. Vispa ner samtliga ingredienser i ägg- och sockerblandningen.

5. Häll smeten i en smord och mjölad springform.

6. Grädda kakan 40 minuter och låt den svalna något.

7. Gör toscasmeten genom att smälta samman smör, farinsocker, mjölk och salt, låt koka ihop i 4 minuter.

8. Tillsätt mandeln och låt smeten koka upp.

9. Lossa och ta ur kakan från formen, vänd den upp och ner och lägg tillbaka den ner i formen och sätt fast ringen runt om igen.

10. Häll toscasmeten över kakan.

11. Grädda ytterligare ett par minuter i ugnen på grilläget.

12. Låt kakan svalna.

TIPS! Prova en kokostopping inspirerad av dansk ”Drömmekage”. Baka bottnen som vanligt, men istället för att ha mandel i toscasmeten så lägger du i 75 gram kokosflingor och ökar mängden farinsocker till 150 g.