Cirka 7 miljoner kanelbullar köper vi på Kanelbullens dag som firas den 4 oktober varje år. Kanske bakar vi lika många själva i våra hem?

Kanelbullen har varit ett av svenskarnas favoritbakverk ända sedan början av 1900-talet och är ett självklart inslag i den svenska fikakulturen. Sedan 1999 firas Kanelbullens dag årligen den fjärde oktober, en dag då det äts extra mycket kanelbullar landet över. 

Några tips till bättre och saftigare mjölvänliga kanelbullar:

  • Använd digital hushållsvåg för att mäta upp ingredienserna.
  • Ingredienserna, såsom smör och mjölk, ska vara rumstempererade för bäst resultat.
  • Hälften vatten och hälften mjölk ger luftigare bullar.
  • Grädda i pappersformar för höga, fina bullar.
  • Bearbeta degen väl, gärna upp till 20 minuter för hand (10 min med maskin). Degen ska kännas elastisk och gå att dra ut tunt. Då har den tillräckligt starka glutentrådar för att kunna jäsa upp luftigt och du får en saftigare kanelbulle.
  • Jäs degen under plastfolie, gärna på en varm plats som ovanpå spisen.
  • Variera fyllning efter tycke och smak. Gör som Underbara Clara och lägg till lingon i receptet Kolla in hennes kanelbullar här. Eller varför inte testa med farin- eller lite muscovadoråsocker i socker-kanelblandningen eller byta ut kanelen till kardemumma?
  • Lite rågsikt i degen gör den saftigare och bullarna håller längre. 
  • Vetemjöl special ger luftigare bullar.

Och så lite kanelbullefakta... 

  • 7 miljoner bullar säljs på Kanelbullens dag. Enligt en undersökning som Sveriges Bagare & Konditorer nyligen har gjort köper vi ca 7 miljoner bullar. Till dessa tillkommer de bullar som vi bakar hemma. Låt oss anta det bakas säkerligen lika många till?
  • 57 % av svenskarna äter en eller flera bullar dagen till ära. En del köper en bulle till sig själv och många blir bjudna på jobbet eller privat. 

Fira kanelbullens dag genom att bjuda på nybakade bullar denna dag. Ta en titt bland våra kanelbullerecept nedan för mer inspiration! Vårt klassiska recept, den där på baksidan av mjölpaketet, hittar du här: Till Kanelbullar - grundrecept >>