Ingredienser

1 tårta, ca 10 port

Botten

Fyllning 

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl svart- eller rödvinbärssylt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl koncentrerad fläderblomssaft

Garnering 

  • 2 dl vispgrädde
  • Röda eller svarta vinbär
  • Valfria bär
  • Citronmeliss 
  • Vit choklad
  • Smör och ströbröd till formen

Vinbärstårta med fläder och vanilj

En frisk och saftig tårta med fyllning av röd- eller vinbärsgrädde. Vinbärsylten kan bytas ut mot i princip vilken bärsylt som helst, likaså kan garneringen varieras efter smak och säsong.

Så här tillagar du receptet (1 timme 30 min):

1. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 20-24 cm i diameter.

2. Tillaga sockerkakan enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna och dela sedan i två delar.

3. Vispa grädden till fyllningen och blanda samman med vinbärssylten och vaniljsockret.

4. Vispa grädden till garneringen.

5. När kakan svalnat, lägg botten på ett fat och droppa över flädersaften över bottnen. Bred på vinbärsgrädden och lägg på den andra sockerkaksdelen. 

6. Täck tårtan med grädde med hjälp av en spatel eller kniv.

7. Garnera med röda eller svarta vinbär, andra valfria bär, citronmeliss och flisor av vit choklad.