Ingredienser

1 form, ca 6-8 port

Fyllning

  • 500 g blåbär
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk potatismjöl

Smet

Till servering

  • Vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass

 

Knäckig blåbärspaj

En snabblagad paj med ett oemotståndligt knäckigt och sötsalt täcke. Blåbären kan ersättas med valfritt bär, eller varför inte äpplen? I det senare fallet behövs inget potatismjöl, eftersom äpplena inte släpper så mycket vätska. Det är även gott att smaksätta smeten med lite malen kardemumma eller kanel. På bilden är receptet halverat och tillagat i en mindre pajform.

Så här tillagar du receptet (45 minuter):

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Häll blåbären i en pajform. Strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl och blanda runt så att alla bär täcks av sockerblandningen.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och grädde, vispa ihop och dra av kastrullen från värmen. Rör ner, mjöl, havregryn, bakpulver, socker och salt och blanda till en jämn smet.

4. Bred smeten över blåbären och grädda sedan i mitten av ugnen, ca 25-30 min, eller tills pajen fått fin färg.

5. Servera pajen ljummen tillsammans med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.