Ingredienser

4-6 portioner

Fyllning:

  • 4–5 medelstora äpplen
  • 1–2 dl svarta vinbär
  • 2 msk strösocker

Vaniljsås: 

  • 3 äggulor
  • 1½ msk florsocker
  • 3 dl grädde 
  • 1½ msk vaniljsocker. 

Knäckig äppelpaj med svarta vinbär

Recept på en läcker och knaprig äppelpaj. Servera pajerna med grädde, vaniljglass eller vaniljsås eller varför inte hemgjord vaniljsås? Det går självklart bra att byta ut vinbär mot andra favoriter och efter eget tycke och smak.

Så här tillagar du receptet (ca 30 minuter):

1. Skala, ta bort kärnhuset och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Strö över bär och socker.

2. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt de torra ingredienserna och värm under omrörning tills allt är blandat och sockret har smält.

3. Fördela smuldegen över frukten. Grädda pajen mitt i ugnen i 225ºC 15–20 minuter.

Vaniljsås:
4. Rör äggulor och 1 1/2 msk florsocker pösigt.

5. Vispa grädde. Smaksätt med vaniljsocker.

6. Blanda i äggblandningen och servera genast. Smaklig måltid!