Scones med fullkorn

Ingredienser

4 kakor

  • 8 dl (ca 450 g) Kungsörnen Dinkelmjöl fullkorn                         
  • ½ tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 100 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk eller filmjölk

Scones med fullkorn

Engelsk klassiker här i en variant med fullkorn för en härligt rustisk smak.

Så här tillagar du receptet (30 minuter):

1. Värm ugnen till 250°C (varmluft 225°C).

2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en degskål. Finfördela matfettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt mjölk eller filmjölk och rör snabbt ihop till en lös deg. Låt degen vila tills ugnen blivit varm.

3. Klicka upp degen i 4 delar på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar med en mjölad kniv.

4. Grädda mitt i ugnen, 12–14 minuter.

5. Bryt isär kakorna. Servera dem nygräddade med smör, ost och gärna marmelad.