Ingredienser

ca 10 portionspizzor

Pizzadeg

  • 25 gram jäst, ekologisk
  • 6,75 dl vatten
  • 3 msk Arla Smör & Rapsolja eller olivolja
  • En nypa salt
  • 9 dl Kungsörnen Pizzamjöl
  • 1 msk flytande honung

Pålägg

  • Riddarost eller pizzaost, riven
  • Rökt sidfläsk
  • Grillad scharlottenlök
  • Färsk oregano
  • Basilika
  • Olivolja

Pizza bianco med rökt sidfläsk och basilika

En härlig pizza bianco utan tomatsås med rökig smak av sidfläsk, grillad scharlottenlök och färska örter.

Så här tillagar du receptet (45 minuter):

1. Blanda jäst, honung, salt, Smör och rapsolja (eller olivolja) och fingervarmt vatten (37 grader) i en bunke.

2. Blanda i mjölet lite i taget och knåda lätt så att du får en elastisk deg. Spara lite mjöl till utbakning.

3. Jäs pizzadegen under en bakhandduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 300°C.

4. Medan degen jäser förbereder du pålägget.  Skär sidfläsk i tunna skivor. Skala scharlottenlöken och dela den på mitten. Värm en grillpanna med olivolja och grilla löken.              

5. När degen jäst klart så delar du upp den till 10 små portionspizzor eller till 5 stora pizzor. Pizzadeg du inte använder kan även sparas i frysen i portionsförpackningar och tas ut och tinas i rumstemperatur när du vill använda den.

6.  Baka ut degen till pizzor. Lägg på den rivna osten.

7. Lägg på sidfläsk och grillad scharlottenlök. Grädda i 5-10 minuter tills pizzan har fått fin färg och inte längre är degig.

8. Efter gräddningen: Toppa med färska örter och servera!