Pizza bianco med lammytterfilé och kapris

Ingredienser

ca 10 portionspizzor

Pizzadeg

  • 25 gram jäst, ekologisk
  • 6,75 dl vatten
  • 3 msk Arla Smör & Rapsolja eller olivolja
  • En nypa salt
  • 9 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 1 msk flytande honung

Pålägg

  • Riddarost eller pizzaost, riven
  • Lammytterfilé
  • Kapris
  • Karamelliserad gullök
  • Socker
  • Ugnsrostad sötpotatis

Pizza bianco med lammytterfilé och kapris

En läcker pizza bianco utan tomatsås med karamelliserad lök, lammytterfile och salt kapris.

Så här tillagar du receptet (45 minuter):

1. Blanda jäst, honung, salt, Smör och rapsolja (eller olivolja) och fingervarmt vatten (37 grader) i en bunke.

2. Blanda i mjölet lite i taget och knåda lätt så att du får en elastisk deg. Spara lite mjöl till utbakning.

3. Jäs pizzadegen under en bakhandduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 300°C.

4. Medan degen jäser förbereder du pålägget. Tärna eller skiva sötpotatisen, ungsrosta potatisen med olivolja, salt och peppar i ca 20 min. Stek lammet i smör på hög värme i 2–4 min på varje sida, krydda med salt och peppar, linda in i folie och låt vila i 5 min. Värm en stekpanna, smält sedan 3 msk strösocker och karamellisera gullöken.

5. När degen jäst klart så delar du upp den till 10 små portionspizzor eller till 5 stora pizzor. Pizzadeg du inte använder kan även sparas i frysen i portionsförpackningar och tas ut och tinas i rumstemperatur när du vill använda den.  

6.  Baka ut degen till pizzor. Lägg på den rivna osten.

7. Lägg på karamelliserad lök och ugnsrostad sötpotatis. Grädda i 5-10 minuter tills pizzan har fått fin färg och inte längre är degig.

8. Efter gräddningen: Skär upp köttet och lägg på pizzan, toppa med kapris och servera!