Pastasallad med snabbpicklade betor, örtolja och fetaostkräm

Ingredienser

4 portioner

Snabbpicklade betor

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 300 g färska betor, gärna polkabetor och/eller gulbetor

Örtolja

  • 1 st kruka persilja
  • 1 st kruka basilika
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 dl rapsolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk GoGreen pumpakärnor
  • 1 msk citronsaft

Fetaostkräm

  • 1 förpackning fetaost (200 g)
  • 2 dl Crème fraiche
  • 1 msk citronsaft
  • 1 knippe Rädisor (ca 50 g)
  • 70 g valfri grönsallad (t ex mangold eller babyspenat)
  • Salt och svartpeppar

Pastasallad med snabbpicklade betor, örtolja och fetaostkräm

Oslagbar smakkombination av vår goda gnocchi gjord på 30% öländska kidneybönor och vårt finaste durumvete, söt-syrliga, picklade betor och salt fetaostkräm. Pricken över i är den smakrika örtoljan. Tips! För lite extra sting i rätten kan du addera 20 g fint riven färsk pepparrot till fetaostkrämen.

Så här tillagar du receptet (40 minuter):

1. Koka pasta enligt anvisning på paketet. Spola den kall.

2. Gör 1-2-3-lag: Koka ihop ättiksprit, strösocker och vatten. Rör om så att allt socker löses upp och låt svalna.

3. Snabbpickla betor: Hyvla skivor av betor med en mandolin eller potatisskalare och lägg dem i den avsvalnade 1-2-3-lagen i ca 10 min.

4. Gör örtolja: använd matberedare eller stavmixer och mixa ihop örter, parmesanost, rapsolja, vitlök, pumpakärnor och citronsaft till en jämn konsistens. Salta och peppra efter smak.

5. Gör fetaostkräm: Smula fetaost och blanda ihop med crème fraiche och citronsaft. Salta och peppra efter smak.

6. Hyvla eller skär rädisor i tunna skivor och skölj grönsallad. Blanda samman med pasta och avrunna picklade betor.  

7. Lägg upp pastasallad på tallrikar, servera med en klick fetaostkräm och ringla över örtolja. Bjud gärna på ett gott bröd till rätten.