Macaroni and cheese med nachoskyckling

Ingredienser

4 portioner

  • 5 dl Kungsörnen makaronskruvar
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk salt 
  • ½ tsk senapspulver (eller 1 tsk dijonsenap) 
  • 1 nypa paprikapulver
  • 1 nypa svartpeppar
  • 6 dl standardmjölk 3%
  • 7 dl riven cheddarost
  • 1 näve färsk babyspenat
  • 2 msk riven parmesanost
  • 2 msk rivet vitt matbröd
  • 1 tomat skuren i skivor

Nachoskyckling – drumsticks nachostyle 

  • 4 kycklingklubbor
  • 2 tsk salt 
  • ¼ tsk svartpeppar
  • ½ tsk paprikapulver
  • 4 msk olivolja
  • 3 rivna vitlöksklyftor
  • cirka 4 msk citronsaft 
  • 10 – 15 nachoschips

Pico de gallo

  • 3-4 urkärnade och finhackade tomater
  • 1 finhackad röd lök
  • 1 näve finhackad färsk koriander
  • ½ skalad och tärnad gurka
  • saft från ½ citron
  • 2 ms olivolja
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • ½-1 urkärnad och finhackad röd chili 

Macaroni and cheese med nachoskyckling

Inspireras av Johanna Westmans nyskapande version av den amerikanska comfort food-klassikern Macaroni cheese, här serverad med drumsticks nachostyle och den läckra tomatsalsan Pico de Gallo. Faller både vuxna och barn i smaken.

Så här tillagar du receptet (40 minuter):

1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på paket i en stor kastrull med saltat vatten. Skölj makaronerna med kallt vatten när de kokat klart.

2. Smält smöret i en kastrull på svag värme och låt fräsa någon minut. Vispa ner mjölet och kryddorna och låt fräsa under konstant omrörning i några minuter. Vispa ner mjölken. Låt mjölken koka upp och sänk sedan värmen. Låt den puttra i cirka 10 minuter tills den tjocknat. Rör ner två tredjedelar av den rivna cheddarosten, rör om tills den smält helt. Rör ner pastan i såsen.

3. Fyll små smorda portionsformar till hälften med pastan. Lägg några blad spenat och lite riven cheddar i varje form, men spara ett par matskedar ost. Blanda resterande cheddarost med parmesan och rivet matbröd. Strö över dina pastagratänger och toppa med en skiva tomat. Sätt in i ugnen i 15 - 20 minuter.  

4. Nachokyckling: Blanda olivolja, salt, peppar och paprikapulver i en djup skål. Tillsätt rivna vitlöksklyftor och citronsaft. Lägg i kycklingklubborna och blanda om ordentligt. Låt gärna kycklingklubborna marinera i en timme eller två. 

5. Smula nachos i en djup tallrik. Vänd kycklingklubborna i nachossmulorna och lägg upp dem i en ugnsfast form.

6. Sätt in i ugnen i cirka 35 minuter. Titta till dem då och då och vänd på dem med en stekpincett.

7. Pico de gallo: 

Blanda de finhackade tomaterna, löken, koriander och gurka i en skål. Tillsätt citronsaft, olja, vitlök, salt och chili och blanda om ordentligt. 

Servera gärna en klick crème fraiche till och några nachoschips!