Vegetarisk bolognese med röda linser och timjan

Ingredienser

4 portioner

  • 400 g Kungsörnen Fiberpasta Spaghetti
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 1 bit rotselleri, ca 150 g
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl rött eller vitt matlagningsvin (kan uteslutas)
  • 2 msk grönsaksfond eller 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 3 förp GoGreen Ekologiska Krossade tomater
  • 2 st lagerblad
  • 1 knippe färsk timjan (eller ½ msk torkad)
  • 1 knippe färsk oregano (eller ½ msk torkad)
  • 2 förp GoGreen Röda Linser
  • 1 knippe persilja
  • Smör eller olja till stekning
  • Socker
  • Salt och svartpeppar

Till servering

  • Riven vällagrad ost

Vegetarisk bolognese med röda linser och timjan

En riktigt mustig och god linssås med mycket vitlök och örter. Gör gärna en större sats och frys in – en smart genväg för framtida middagar när såväl tid såväl som ork är knapp.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och tärna morötter och rotselleri fint, alternativt riv dem grovt. Repa oregano- och timjanbladen från kvistarna.

2. Hetta upp smör och/eller olja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, morot och rotselleri under omrörning tills allt mjuknat och fått lite färg. Tillsätt då tomatpuré och låt fräsa ytterligare några minuter tills tomatpurén rostats.

3. Slå på vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt sedan grönsaksfond/-buljong, krossade tomater, lagerblad, timjan och oregano (spara ev. lite till garnering).

4. Koka upp och låt puttra i ca 30 min. Häll av spadet från linserna och låt bli varma. Smaka av med salt, peppar och socker.

5. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.

6. Finhacka persiljan och rör ned i såsen precis innan servering. Servera tillsammans med nykokt spaghetti och riven ost.