Ingredienser

4 portioner

  • 340 g Kungsörnen Svensk Penne
  • 200 g färsk svamp, karl-johan alt skogschampinjoner
  • 20 g torkad karl-johansvamp
  • 1 stor bananscharlottenlök alt 2 små
  • 2 dl rödvin
  • 3 dl svampbuljong
  • 1 msk färsk timjan
  • 2 dl finriven parmesan
  • 1½ dl finriven prästost
  • 1 + 2 tsk tryffelolja
  • 1 bit sommartryffel alt vit tryffel

Penne Risotto-style med svamp, tryffel & rödvin

En läcker svamppasta som tillagas på samma sätt som risotto. Finriven prästost och tryffel tillsammans med parmesan ger den där lilla extra smakhöjningen.

Så här tillagar du receptet (20 minuter):

1. Finhacka lök och stek den mjuk utan att den tar färg, smula ner den torkade svampen och timjan och häll över vin, låt koka in några minuter. Fyll på med den varma buljongen och låt småputtra medan pastan kokar. Häll av pastavattnet när det återstår 3 minuter av koktiden, spara några deciliter pastavatten utifall att det behövs mer vätska till ”risotton”

2. Skär svampen i tunna skivor och stek i rapsolja. När vätskan kokt in i svampen addera tryffeloljan, salt och peppar. Ta av värmen.

3. Häll den avrunna pastan i buljongkoket och låt vätskan koka in i pastan några minuter, mot slutet addera 2 tsk tryffelolja, finriven ost och mestadels av svampen. Smaka av med salt och peppar. Spara lite svamp för att toppa pastan med.

4. Ta av från värmen och lägg upp på tallrikar. Toppa pastan med den stekta svampen, färsk timjan och hyvlad tryffel.