Ingredienser

4 portioner

  • 400 g linguine eller Kungsörnens Spaghetti
  • 600 g laxfilé, MSC-märkt
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron, ekologisk
  • 2 tsk sötstark senap eller dijonsenap
  • 2 dl vitt matlagningsvin (kan uteslutas)
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g spenat

Till servering

  • Riven vällagrad prästost
  • Salt och svartpeppar
  • Smör till stekning

Pasta med läcker lax

En snabblagad fiskrätt med lena smaker och fin krämighet. Laxen kan med fördel bytas ut mot valfri grönlistad fisk. För en vegetarisk variant kan fisken ersättas med halloumi.

Så här tillagar du receptet (30 minuter):

1. Skär laxen i mindre bitar.

2. Dela purjolöken längs med, skölj noga och skär i grova strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet.

3. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs purjolöken tills den mjuknat och fått lite färg. Tillsätt vitlök, senap och vin och låt vinet reducera till hälften. Tillsätt därefter grädden och låt koka ihop till en krämig sås. Salta och peppra laxen och tillsätt den i pannan. Låt puttra ihop tills laxen är genomtillagad, ca 5 min. Blanda ner spenat och citron och rör om försiktigt så att spenaten sloknar. Smaka av såsen med salt och peppar.

4. Tillaga pastan enligt anvisningen på förpackningen.

5. Fördela pasta, lax och sås i djupa tallrikar. Toppa med riven ost och servera!